De litanie van Maria

Ik leer van jouw naam
 
 
Binnen de traditie van de Rooms-Katholieke Kerk bestaan er litanie gebeden. Meestal wat langere aanroepingen van God, van Christus, Maria of een heilige om hulp en bijstand. Dit wordt afwisselend tussen de voorganger(s) en de gelovigen gebeden. Johanneke Bosman zal in Ermelo komen spreken over een van deze litanieën, die van Maria, of beter gezegd die van Loreto. In deze litanie wordt Maria met 51 verschillende namen aangesproken. 51 titels zijn er aan deze vrouw gegeven, die we kennen uit de Bijbel, maar die daar meestal bij haar naam, Maria, wordt genoemd. Ook horen wij haar aangesproken worden als ‘Moeder van mijn Heer’, of ‘Vrouw’. Terwijl in de litanie prachtige namen als ‘Ivoren Toren’, ‘Zetel van Wijsheid’, ‘Koningin van de vrede’, ‘Moeder van de Schepper’ naar voren komen.                                                                             
 
Tijdens deze avond gaan we in op het ontstaan en de rijke traditie van deze litanie en de namen van Maria. We zien de impact op theologie en kunst en letten vooral op de rijke catechetische waarde van dit gebed. Want, en dit lijkt in tegenspraak met de naam ‘Litanie van Maria’, het gebed is eigenlijk een catechetische verdieping op de band tussen Christus en ons gelovigen.   
 
Johanneke Bosman (1979) studeerde theologie in Amsterdam en Rome. Zij is pastor in de oecumenische gemeenschap Janskerk in Utrecht en werkzaam bij Berne Media. Haar eerste boek verscheen in 2018 met als titel ‘Op bezoek bij Sint Nicolaas, een reisgids’.Haar tweede boek, over ‘De litanie van Maria’ verschijnt in het najaar van 2019.
 
  Afbeelding invoegen    
  
Datum: maandag 14 oktober 2019 1923
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: Pastor Johanneke M.H.M. Bosman