Rouw is de achterkant van de liefde

Als je zelf of iemand in je omgeving met verlies en verdriet te maken krijgt, is het soms moeilijk om een weg te vinden in een wirwar van gevoelens. Verschillende emoties beïnvloeden je leven en kunnen ons uit balans brengen. Rouw is een normale reactie op verlies waarmee we een plek voor ons zelf creëren om werkelijk afscheid te kunnen nemen en met ons verlies te leren omgaan. Rouwen vindt plaats op alle lagen:in gedachten, gevoelens, in het lijf, in de waarneming van de wereld, op identiteitsniveau en ook op geloofsniveau waarbij elk verdriet uniek is.  
Deze avond verkennen we het rouwlandschap: rouwtaken, normale rouw en gecompliceerde rouw, stapeltjesverdriet, de slingerbeweging van het leven, verschillen in rouw bij mannen en vrouwen, de invloed van de hechtingsstijl op rouwen, rouwen vanuit religieus perspectief, de do’s en don’ts in ons omgaan met verdriet.  
De inleiding zal zich voornamelijk richten op het verlies door de dood maar het bevat ook inzichten en handvatten die herkenbaar en toepasbaar zijn bij andere vormen van verlies, zoals bij een scheiding, verlies van gezondheid, werk of ideaal.  
 
Antoinette Bottenberg is theoloog en pastoraal werker in de St. Lucas- en St. Maarten­parochie. Zij volgde de opleiding tot verliesbegeleider bij ‘Land van Rouw’ in Nijmegen.
 
  Afbeelding invoegen    
  
Datum: maandag 18 november 2019 1927
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: drs. A.H.M. Bottenberg