Wie is mijn naaste?

Rosita Steenbeek

In haar laatste boek ‘Wie is mijn naaste?’ zoekt de schrijfster Rosita Steenbeek naar antwoorden op die vraag. Het is een gedetailleerd verslag dat volgt op haar essay ‘Heb uw vijanden lief’ dat ze in 2017 schreef voor de maand van de Spiritualiteit met als thema ‘compassie’.In haar lezing zal ze vertellen hoe dit boek tot stand is gekomen na een lange tijd het leven van vluchtelingen en hulpverleners gedeeld te hebben, op de eilanden Lampedusa en Sicilië en ook in een vluchtelingenkamp in Libanon.
Ze schetst treffende beelden die de onwetende westerling de ogen openen over een cultuur, die zeker niet minder is, maar anders.

Ze zal ook een parallel trekken met ‘Rose’, de roman over haar Joods-Duitse grootmoeder die haar hart verloor aan een Nederlandse dominee en over de vluchtelingengeschiedenis van haar eigen familie. Bij ‘Rose’ koos ze voor de vorm van de historische roman om het drama invoelbaar te maken. Bij ‘Wie is mijn naaste?’ voor non-fictie, maar ze maakte daarbij gebruik van schrijftechnieken ontleend aan de roman zoals sfeerbeschrijving en dialoog.

Rosita Steenbeek stamt uit twee domineesfamilies en woont al dertig jaar in Rome.
Na haar propedeuse theologie studeerde ze af in de Nederlandse taal- en letterkunde.
Ze debuteerde in 1994 met de roman ‘De laatste vrouw’. Vele romans volgden.
Ook schreef zij een aantal boeken over Rome.
 
Voor een verslag van de avond met Rosita Steenbeek (23 januari 2020) klik hier.
 
  Afbeelding invoegen    
  
Datum: donderdag 23 januari 2020 2004
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: Rosita Steenbeek