Het Gloria van Vivaldi

Met het Gloria in de mis wordt er een link gelegd tussen hemel en aarde. Het is het gezang dat de engelen aanheffen wanneer God op aarde in een kribbe is gekomen. De hemel opent zich en drommen engelen vullen de kerkruimte om dit met aardse gelovigen te zingen. Vivaldi schreef zijn beroemde Gloria in D voor de ‘engeltjes’ van het Pio Ospedale, een meisjesweeshuis in Venetië.
De dames zongen dit Gloria achter de schermen in de kerk, omdat de aanblik van deze vrouwen wel eens kon afleiden van de gedachte aan God. Het Gloria in D klinkt hemels en machtig, het roept precies het gevoel op dat past bij het ‘glorieuze’ moment in de mis dat de hemel zich lijkt te openen. Je moet je dan voorstellen dat je ook in een kerk bent waar dat gevoel in beeld wordt bevestigd. Beeld, ruimte, liturgie en muziek kunnen dan perfect samenvallen. 
 
In deze lezing neemt Saskia van Lier u mee door het Gloria van Vivaldi én door de kerkbeelden.
Delen van het Gloria klinken en beelden worden erbij getoond.

Saskia van Lier studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze is deskundig op het gebied van kerkgebouwen en christelijke kunst. Ook is zij HOVO docent aan de VU in Amsterdam.
 
  Afbeelding invoegen    
  
Datum: maandag 10 februari 2020 2008
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: drs. S. van Lier