Worden robots ons de baas?

De ‘vierde industriële revolutie’ vormt een van de grootste ethische uitdagingen waarvoor de mensheid ooit heeft gestaan. Hoe ga je daarmee als christen om?
 
Ethiek voor robots, een bizar idee. Toch is het een serieuze suggestie van de Zweedse filosoof Nick Bostrom in ‘The Cambridge Handbook of Artificial Intelligence’uit 2014. Bostrom leidt het Future of Humanity Institute van de universiteit van Oxford. Nieuwere vormen van kunstmatige intelligentie lijken niet op ingenieuze mechanische beslisbomen die mensen in principe kunnen beheersen maar op evolutionaire neurale netwerken die onvoorspelbaar en creatief kunnen zijn. Robots zullen steeds meer zelf denken op een analoge manier aan die van mensen. Om te voorkomen dat ze in die relatieve zelfstandigheid tot moreel schadelijke conclusies en acties komen, moeten we ze volgens Bostrom ethiek leren. 
Dit voorbeeld illustreert de ongekende uitdaging waarvoor kunstmatige intelligentie ons stelt. Sommigen, zoals Robbert Dijkgraaf, zijn enthousiast over de beloften die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Volgens hem kunnen robots mensen ook moreel hoogstaander maken. Anderen zijn bezorgd, zoals Stephen Hawking ook was. Het lijkt niet meer ondenkbaar dat robots ons intellectueel en misschien ook in andere opzichten de baas worden. Die uitdaging neemt alleen maar toe wanneer we daarbij andere nieuwere ontwikkelingen betrekken, zoals het kunstmatig vervaardigen van organisch weefsel én de vermenging van het menselijke lichaam met technische verbeteringen en zelfs kunstmatige intelligentie. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een exponentiële toename van menselijke capaciteiten en daarmee tot gevaarlijke ongelijkheid tussen mensen met en zonder zulke ‘verbeteringen’.
We zullen nagaan op welke manieren een christelijk perspectief ons kan helpen om bij deze onvermijdelijk voortgaande ontwikkelingen een wijze en verantwoorde opstelling te vinden. 
 
Ad de Bruijne (1959) is verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen, sinds 2009 als hoogleraar Ethiek en Spiritualiteit. Hij heeft een maandelijkse column in het Nederlands Dagblad.
 
  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: woensdag 24 maart 2021 2113
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Oude Kerk
Inleider: prof. dr. A.L.Th. de Bruijne