Jacqueline van der Waals - gedichten


Het verschil tussen eenvoud en simpelheid 
 
Jacqueline Elisabeth van der Waals werd geboren op 26 juni 1868, als dochter van de Nobelprijswinnaar natuurkunde J.D.van der Waals (de ‘Van de Vanderwaalskrachten en de toestandsvergelijking’). Na haar HBS-opleiding studeerde ze thuis verder voor de hulpakte onderwijs en de MO-akte geschiedenis. Ze werd lerares geschiedenis. Verder hield ze zich bezig met sport (o.a. tennissen en schaatsen), vertaalde romans en gezangen, schreef poëzie en proza en besprak in damesclubs Ibsen, Kierkegaard, Nietzsche, Tagore en Dante. In 1921 kreeg ze maagkanker, waaraan ze in april 1922 overleed.
 
Op deze avond aandacht voor leven en poëzie van Van der Waals. Drie thema’s beheersen haar werk: dood, natuur en gevoelens, en God.

Waardoor heeft haar werk de tand des tijds doorstaan? Persoonlijke eenvoud lijkt de sleutel. Een dichter als Martinus Nijhoff waardeerde haar werk zeer.
In de kerk kennen we haar (net als Nijhoff) ook door gezangen, vooral vertalingen die zij van gezangen uit andere talen maakte, zoals ´Segne und behüte´.

Plaatsgenoot Alfred Valstar (1959) is dichter, zelfverklaard musicoloog, ook zeer vertrouwd met klassieke muziek., Hij verslindt boeken over muziek, maar ook over dichters en singer-songwriters.
 
  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: donderdag 17 februari 2022 2208
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum
Inleider: dhr. M.A. Valstar