Bach's Passionen

in verschillende versies
 
De Matteüs-passie (Matthäus Passion) van Johann Sebastian Bach is natuurlijk zeer bekend, de Johannes-passie kennen de liefhebbers ook al wel. Minder bekend is dat Bach van deze twee werken verschillende versies heeft geschreven, en dat er daarnaast in ieder geval nog een Marcus-passie was. Verder is er een Lucas-passie overgeleverd – die  waarschijnlijk niet van Bach is – en is er nog sprake van een ‘Weimarer Passion’.

In de lezing op deze Leerhuis-avond wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de Passionen, en de kenmerken van de verschillende stadia van de werken. Hoe bepalen wij wat de definitieve versie is? Maar ook: hoe kwamen de talloze reconstructies van de Marcus-passie tot stand? De traditie van de oratorium-uitvoeringen en de mode van de dag in die tijd in Leipzig speelt daarin natuurlijk ook een rol. Er zitten ook verschillen in de tekstuele opzet: wat wordt er náást de evangelieteksten gezet aan aria's en koralen?

De lezing wordt nader toegelicht met muziek-voorbeelden, live gezongen door de COV NW-Veluwe, waarvan de inleider dirigent is. Jurriaan Grootes leidt verder een aantal koren in het midden van het land, studeerde koor-directie en muziek-wetenschap, en zong zelf onder meer bij de Nederlandse Bachvereniging.
 
De inleiding is natuurlijk ook een mooie opmaat naar de uitvoering van de Johannes Passion op 2 april 2022 in Harderwijk.
  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: woensdag 23 februari 2022 2209
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: dhr. J. Grootes