Keizer Wilhelm II in Nederland

De vlucht en het verblijf van de Duitse keizer in Nederland
 
Inleiding op de excursie naar Kasteel Amerongen en Huis Doorn (zie 2210B).
 
Onze plaatsgenoot dhr. Sietsma geeft een introductie op de excursie van 10 maart en vertelt het verhaal over de vlucht van de Duitse keizer en zijn verblijf in Nederland.
In 1918 had Duitsland, dat vier jaar eerder België was binnengevallen, de oorlog verloren. Het Duitse leger was vastgelopen in de modder van de Vlaamse Westhoek, in 1917 was Amerika gaan meedoen aan de kant van Frankrijk en Engeland. In Duitsland zelf brak najaar 1918 de revolutie uit. Wilhelm II was een onvoorspelbare en ontactische heerser; in zijn eigen land was hij niet erg populair en toen de oorlog verloren was kon hij alleen nog maar vluchten naar Nederland.
Frankrijk en Engeland wilden hem berechten voor oorlogsmisdaden.
Nederland verleende hem in 1918 asiel, mede door de invloed van koningin Wilhelmina, Wilhelm was per slot ook nog prins van Oranje.
In eerste instantie nam hij zijn intrek in Kasteel Amerongen als gast van graaf Bentinck. Nadat in 1920 gebleken was dat hij niet zou worden uitgeleverd kocht hij Huis Doorn. Hij liet 59 wagons met kunst, meubels, serviezen, zilver etc. komen om zijn Huis in te richten. Het ensemble staat er nog zoals het was toen hij in 1941 overleed. Na WO II is het landgoed door Nederland geconfisqueerd.
 
In 2014 is het tentoonstellingspaviljoen over ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ toegevoegd. Over deze oorlog is in ons land weinig bekend en nu is er een officieel studie- en kenniscentrum Eerste Wereldoorlog, aan de hand waarvan ook de komst van Wilhelm naar ons land kan worden verduidelijkt.
 
Herman Sietsma (1953) studeerde rechten en bestuurskunde, vervulde diverse ambtelijke functies (o.a. algemeen directeur provincie Utrecht) en is sinds 2013 directeur-bestuurder van Huis Doorn en van Kasteel Amerongen.
 
  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: woensdag 2 maart 2022 2210A
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Oude Kerk
Inleider: drs. H.H. Sietsma