Als verdriet in je lichaam woont

Over burn-out, verlies en het hervinden van veerkracht 

Meer dan een miljoen mensen kampen met burn-out klachten (CBS). Psychisch, lichamelijk en emotioneel ben je helemaal ‘op’. Op een gegeven moment zegt je lijf ‘stop’. Dit heeft een grote impact zoals langdurige uitval op het werk, verminderd zelfvertrouwen en twijfels of het ooit weer goed kan komen.
We weten inmiddels dat je in de meeste gevallen van hard werken alleen geen burn-out krijgt. Vaak liggen er andere oorzaken aan ten grondslag. Eén daarvan is het niet genomen verlies, rouw die is weggestopt.

Wanneer we met verlies worden geconfronteerd (dood, werk, zingeving etc.) gaat ons ‘gewonde’ hart op slot en houden we alles buiten de deur dat raakt aan hartenpijn. We zijn daar goed in dankzij onze overlevingsstrategieën. Vaak houden we dat lang vol maar elke keer lever je in op veerkracht.

Tijdens deze lezing gaan we wat dieper in op niet genomen verlies en de relatie tot een burn-out. Uitgangspunt is de theorie over de splitsing van de psyche en de ‘verliescirkel’ als een weg naar vitaliteit. Vanuit de Bijbel gaan we in deze context kijken naar de opdracht om jezelf lief te hebben. Hoe doe je dat als je hart op slot zit? Hoe hervind je je veerkracht en voorkom je een burn-out?

Antoinette Bottenberg is theoloog en pastoraal werker in de Sint Lucas- en de
Sint Maartenparochie. Zij volgde de opleidingen tot verliesconsulent & rouwbegeleider en verliestherapeut bij ‘Land van Rouw’ in Nijmegen.
 
  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: donderdag 17 maart 2022 2212
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Maranathakerk
Inleider: mevr. drs. A.H.M. Bottenburg