De oplossingen zijn er al...

Je moet wel goed kijken... 
 
Veel mensen maken zich zorgen om schijnbaar onoplosbare problemen. Zoals klimaatverandering en energievoorziening, plasticvervuiling, voedsel voor 10 miljard mensen.
Inderdaad, de oplossingen liggen niet voor het grijpen – je moet er goed naar zoeken. Soms liggen ze jarenlang ongebruikt op de plank. De meeste oplossingen halen we uit de enorme vijver van wetenschappelijke kennis. Bij elk nieuw probleem is er altijd wel iemand die er onderzoek naar heeft gedaan of er zelfs een boek over heeft geschreven.
Die vijver van kennis is vooral het resultaat van fundamenteel onderzoek. Onderzoek dat in eerste aanleg geen enkel nut leek te hebben. Maar kijk! Bij een nieuw probleem gooien we onze hengel uit in de vijver van kennis, en meestal komt er iets moois aan de haak. Vaak niet direct toepasbaar, wel een mooi begin. Zonder fundamenteel onderzoek geen zonnecel, geen driewegkatalysator, geen antibiotica. We kunnen fundamenteel onderzoek zien als een immuunsysteem voor onze maatschappij.  
 
De lezing begint met het onderwerp overbevolking! Een heet hangijzer. En we zullen benieuwd zijn hoeveel tijd overblijft voor de andere wereldproblemen. De presentatie zal interactief zijn met onder andere een aantal stellingen vooraf.
 
Daarnaast organiseren we over één of twee onderwerpen korte discussies in kleine groepen. Desgewenst kunt u ter oriëntatie naar de volgende publicaties kijken:
-     Website www.biobasedpress.eu
-     Het meest recente boek: De Oplossingen zijn er al, Alle Bruggink en Diederik van der Hoeven, 2020
-     En het voorlaatste boek: Natuurlijk! Logisch, Alle Bruggink en Diederik van der Hoeven,2019.
Deze boeken zijn beschikbaar op de avond van de presentatie. 
 
Alle Bruggink is gepensioneerd hoogleraar en oud medewerker van DSM. Hij is actief op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van de groene economie, en bekend om zijn prikkelende visies op de raakvlakken van wetenschap, geloof en maatschappij. 
 
  Afbeelding invoegen    
 
Datum: Dinsdag 27 september 2022 2219
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Oude Kerk
Inleider: Prof. dr. A. Bruggink