Maria, icoon van genade

Zonder twijfel is Maria de belangrijkste vrouw uit het christelijk geloof.
In deze lezing belicht prof. Arnold Huijgen, die een boek over Maria schreef, hoe zij in de Bijbel en in de traditie voorkomt. Soms spoort de latere traditie naadloos met de Bijbel, bijvoorbeeld als het gaat om Maria als voorbeeld van geloof en als beeld van de kerk. Op andere punten schuurt het meer. Van de maagdelijke geboorte maakte de traditie iets anders dan de Bijbel bedoelde, om van het beeld van Maria als de perfecte vrouw tegenover Eva de zondares nog maar te zwijgen.
We gaan in deze lezing op reis door Bijbel en traditie, in kerk- en kunstgeschiedenis, om uiteindelijk bij de vragen van vandaag uit te komen. Welke betekenis heeft Maria voor de discussie over gender, voor de oorlog in Oekraïne en voor de ziel van Europa?
Dan gaat het niet alleen over Maria als maagd en moeder, maar ook over hedendaagse thema’s als gender en de (christelijke) identiteit van Europa.
 
Van de achterflap:
Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de Verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk., de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te belichten. Zij is transparant tot op Gods genade. In haar blijkt wat de kerk wezenlijk is. Bezinning op Maria werpt licht op vragen van seksualiteit en gender, en geeft moed voor Europa als christelijk continent, zelfs na de coronapandemie.  
 
Prof. Arnold Huijgen is hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen.

  Afbeelding invoegen   
 
Datum: Donderdag 8 december 2022 2233
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum
Inleider: Prof. dr. A. Huijgen