Engelen om je heen?

Toen ds. Markus ooit een boekje schreef met dezelfde titel als hierboven, stond daar geen vraagteken achter. Dat deze er nu wel staat, is niet omdat hij is gaan twijfelen over dit deel van Gods schepping. Wel door het besef dat de kritische vragen over het bestaan van engelen zijn toegenomen.
Veel vragen over engelen hangen samen met het moderne wereldbeeld waarin voor iets ‘boven’ ons geen ruimte is. Reden te meer om met elkaar na te denken over waar de hemel zou kunnen zijn als geen ruimteonderzoeker daar ook maar iets van is tegengekomen. Als die vraag op geen enkele manier te beantwoorden is, blijft het moeilijk om engelen een ‘plaats’ te geven.
Waarom zou God trouwens engelen voor zijn werk gebruiken als Hij zijn kinderen ook rechtstreeks helpen kan? Nog veel meer vragen zijn te bedenken. Hoe geestelijk zijn engelen als ze ook lichamelijk kunnen verschijnen? Hoe zien ze eruit? Wat gebeurt er eigenlijk als een engel ‘verschijnt’ en even later weer verdwijnt? Blijkbaar is het anders dan gewoon komen en gaan. Maar hoe anders? Daarmee samen-hangend: hoe kan het dat in de Bijbel wordt verteld over het zien van engelen door de één, terwijl een ander die naast hem staat helemaal niets ziet?  Hebben engelen verschillende taken of zijn ze allemaal ‘eender’? Enz.
We zullen op al deze en dergelijke vragen niet altijd antwoorden (kunnen) vinden. Het zoeken ernaar is al mooi. 
 
Ds. Ir. Wim Markus is emeritus predikant binnen de PKN. Hij was voorzitter van en werkzaam binnen de HGJB. Naast het ontwikkelen van de catechese-methode Follow Me (Next), schreef hij o.m. boeken voor jongeren en samen met dr. Almatine Leene ‘Dogmatiek voor iedereen’.

  Afbeelding invoegen    
 
 
Datum: Dinsdag 7 maart 2023 2310
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum

Inleider: Ds. W. Markus