Bezoek synagoge in Enschede en Syrisch-Orthodox klooster in Glane

Het is een bijzondere ervaring om de synagoge van Enschede te bezoeken. Gebaseerd op een ontwerp van architect Karel de Bazel (1869-1923) is het een gebouw dat thuishoort in het begin van de 20e eeuw.
Tegelijk ademt het een oriëntaalse sfeer. Een plezier om in rond te kijken, met zijn grote koepel, zijn glas-in-loodramen en mozaïeken. Het gebouw is in de Tweede Wereld-oorlog intact gebleven omdat het (wrede ironie) gebruikt werd door de Sicherheitsdienst. Na de oorlog werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen.
 
Wij worden ontvangen met koffie of thee met een koosjere lekkernij en krijgen vervolgens een uitgebreide rondleiding. Na die rondleiding kunne we genieten van een Joodse lunch.
 
Daarna vertrekken we naar het Syrisch-Orthodoxe klooster in Glane, gewijd aan St. Ephrem de Syriër. Syrisch-Orthodoxe vluchtelingen uit Oost-Turkije brachten deze oeroude christelijke kerk naar Nederland.
Sinds 1984 is Glane het centrum geworden van het aartsbisdom Midden-Europa van de Syrisch-Orthodoxe kerk.
Wij worden rondgeleid in de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaats.
Na een kopje koffie of thee vertrekken we rond 15.30 uur weer richting Ermelo.

We reizen per auto in groepsverband, vertrek om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats van het Kerkelijk Centrum. Wilt u laten weten of u zelf rijdt of graag wilt meerijden?
De kosten zijn ca. 25 euro (vooraf te betalen).Maximaal 25 deelnemers.
Graag opgave vóór 15 februari 2023. 


 
Afbeelding invoegen
Synagoge Enschede 

Afbeelding invoegenKlooster St. Efrem, Glane    
  
Datum: Donderdag 23 maart 2023 2313
Tijd: 9:00 uur vertrek uit Ermelo vanaf KC
Locatie: Enschede/Glane
Inleider: Excursie, reisbegeleider ds. Sjoerd Zwaan