De spirituele muziek van Arvo Pärt

Kunnen componisten geloof oproepen in hun muzikale scheppingen, zoals schilders gevoel kunnen visualiseren? Dat willen we vanavond onderzoeken aan de hand van muziek van Arvo Pärt, de in Estland geboren componist (1935).
Na zijn conserva­toriumopleiding expe­rimenteerde Arvo Pärt met verschillende compositie­technieken, on­der meer het twaalf­toonsysteem van Arnold Schönberg. Dat bracht hem in problemen tijdens het heersende Sovjet­regime. Na een lange radiostilte kwam hij in 1976 terug met een totaal gewijzigde stijl van componeren. Het eerste voorbeeld daarvan, het pianowerk Für Alina, zal deze avond ten gehore worden gebracht. Ook latere werken, geschreven in de tintinnabuli stijl, zoals Pärt het zelf noemt, geïnspireerd op gregoriaanse en oude polyfone muziek, zullen met enige uitleg te beluisteren zijn.
 
Erik-Jan van der Hel en Nico de Jong gaan u voor in een unieke muzikale beleving. Ze willen u meenemen in hun bewondering en liefde voor deze tintelende, spirituele muziek.
 
Erik-Jan van der Hel is organist, pianist en dirigent, vooral actief in de Gereformeerde Kerk te Ermelo. Verder geeft hij muzieklessen op een mbo-school en heeft hij vele composities en arrangementen op zijn naam staan. Nico de Jong is amateur-pianist en -zanger. Hij verdiept zich enthousiast in klassieke muziek en in de achtergrond van composities. 
 
       

Datum: woensdag 17 oktober 2018 1823
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: de heren E.J. van der Hel en N.H. de Jong