Het evangelie van Thomas

Het evangelie van Thomas bestaat uit 114 ‘spreuken van Jezus’. Het vertelt dus geen verhaal over Jezus, zoals de evangeliën in het Nieuwe Testament.
Het evangelie van Thomas is een verzameling van wijze uitspraken, die worden toegeschreven aan Jezus. Het gaat om geheime kennis: de ‘verborgen woorden van Jezus’.
Van oorsprong was het een Grieks geschrift, maar van de Griekse tekst zijn maar enkele fragmenten bewaard gebleven. Het evangelie in zijn geheel kennen we uit een latere Koptische vertaling. Het is een handschrift uit de vierde eeuw na Christus, dat in 1945 gevonden is in Egypte, bij Nag Hammadi.  
 
Het boek begint zo:
Dit zijn de geheime woorden die de levende Jezus sprak en die zijn opgeschreven door Judas Thomas de Tweelingbroer (Didymus).En Hij zei: Iedereen die deze woorden verstaat, zal de dood niet smaken.
 
Tijdens een tweetal avonden gaan we aan de slag met dit boek. Wat weten we van de herkomst? Hoe (on)zeker is het, dat dit echte woorden van Jezus zijn geweest? Wat is de waarde ervan en de zeggingskracht? En wat kunnen wij ermee?We gaan samen op ontdekkingstocht... 
 
Ds. André Priem is predikant in de Hervormde Gemeente Ermelo, in de Westerkerk.

     
 
Datum: Dinsdagen 23 januari en 6 februari 2024 2403
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Westerkerk
Inleider: Ds. A. Priem