Kerkmuziek door de eeuwen heen

Lange tijd werd gedacht dat de liturgische zang in de eerste eeuwen is ontstaan onder invloed van de Joodse tempelmuziek in Jeruzalem of van de synagogale zang, maar dat is vermoedelijk een misvatting.
De bekende gregoriaanse zang is vernoemd naar Gregorius I de Grote, die paus was in de jaren 590 tot 604. Deze gregoriaanse zang staat op zijn beurt weer op de schouders van de oud-Romeinse, de gallicaanse en de ambrosiaanse zang. Daar zitten we in ieder geval heel dicht bij de wortels van de kerkmuziek die nog steeds hier en daar klinkt.
We maken een muzikale reis door de kerkgeschiedenis met onder meer bekende werken van beroemde componisten, maar ook uitstapjes naar andere continenten waar de door zendelingen meegebrachte muziek een geheel eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt, zoals de Missa Luba, bewerkt door pater Guido Haazen in het toenmalige Belgisch Congo en het werk van Ariel Ramirez, de componist van de Missa Criolla uit ArgentiniĆ«.Zo wordt het vooral een muzikale avond: een beetje toelichting en veel muziek.   
 
Nico de Jong is amateur-pianist en -zanger. Hij verdiept zich enthousiast in klassieke muzieken in de achtergrond van composities. 

      
 
Datum: Woensdag 20 maart 2024 2414
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Immanuelkerk
Inleider: Dhr. N.H. de Jong