Harari: een kleine geschiedenis van de toekomst

Waar gaat het met onze wereld naar toe? Wie wil daar niet graag achter komen? 
Als je geen glazen bol hebt en ook niet overtuigd bent van een apocalyptische wereldondergang, biedt het nieuwste boek van Harari ‘Homo Deus’ dan een interessante blik op de toekomst? 
 
Harari is militair-historicus aan de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem, die in de grote ontwikkelingen van de mensheid is geïnteresseerd. Vanuit zijn vak heeft hij een schitterend overzicht over culturele en technologische ontwikkelingen door de hele geschiedenis van de mensheid. Hij kent de evolutie als zijn broekzak. 

In zijn eerdere boek ‘Homo Sapiens’ deed hij daar verslag van. Dit nieuwe boek is een vervolg. Hij trekt de lijnen door en komt uit bij een toekomst die ‘Homo Deus’ heet, de mens als god. In die toekomst speelt de overwinning van onze sterfelijkheid, onze alomtegenwoordigheid in de digitale wereld en de controle over onze werkelijkheid door big data in de vorm van kunstmatige intelligentie. Met een licht ironische pen weet Hariri dit toekomstscenario te schilderen. Dat is niet zonder religie. Hij noemt dit geloof data-isme.  
 
Rainer Wahl stelt het boek aan ons voor, om vervolgens met ons vragen aan Hariri’s toekomst-scenario te stellen. We kunnen richting wijzende antwoorden vinden vanuit ons christelijk mensbeeld. Daarin zijn gebrokenheid, zonde, verantwoordelijkheid voor God, verlangen naar verlossing en een Messiaans visioen van een verzoende wereld de ‘data’ waarop wij ons willen oriënteren.
 
Rainer Wahl is predikant van de Zendingskerk in Ermelo.
 
      
 
Datum: dinsdag 5 maart 2019 1908
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Boekhandel Riemer
Inleider: ds. R.M. Wahl